Τα σημαντικά προβλήματα του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου

Η χαώδης γραφειοκρατία, η εμπλοκή σε θέματα γης και χωροταξικού και ο ισχυρός ανταγωνισμός αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου. Μια δεδομένη αρνητική κατάσταση που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξή του, όχι μόνο για την τουριστική χιονοδρομία, αλλά και του τουρισμού των τεσσάρων εποχών. Γιατί το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου έχει τα φυσικά πλεονεκτήματα, αρκεί να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Σήμερα, δυστυχώς, το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου «πληρώνει» παθογένειες πολλών χρόνων με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, το ιδιοκτησιακό αλλά και με την αδυναμία και ανυπαρξία επενδύσεων.

Κοινό και αδιαίρετο!!!

Τον χειμώνα του 2016 το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου δεν λειτούργησε καθώς δεν είχε, όπως και άλλα χιονοδρομικά, γιατί δεν είχε το σήμα του ΕΟΤ, δηλαδή στερούνταν αδειοδότησης. Τους επόμενους μήνες του 2016, η διοικούσα επιτροπή προέβη στις απαραίτητες ενέργειες (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λ.π.), με αποτέλεσμα να δοθεί η άδεια και να λειτουργήσει πέρσι τον χειμώνα και για όσο χρονικό διάστημα υπήρχε φυσικό χιόνι για σκι. Όπως ενημερωθήκαμε, η επισκεψιμότητα ήταν ικανοποιητική καθώς τα Σαββατοκύριακα το επισκέπτονταν 4.000 με 6.000 φίλοι της χιονοδρομίας και του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας έναν τζίρο των 93.000 ευρώ στις 45 μέρες της λειτουργίας του για χιονοδρομία.

Όμως η φιλοδοξία των ανθρώπων που το διοικούν, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας γενικότερα, είναι πολύ μεγαλύτερη για το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο που έγινε στην Ελλάδα και γι αυτό τιμής ένεκεν διατηρείται ως Εθνικό και όχι Δημοτικό. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να γίνει κάποιο αναπτυξιακό έργο, αν δεν ξεπεραστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή του χιονοδρομικού. «Έχουμε δύσκολο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο φορέας δεν έχει ιδιόκτητες εκτάσεις για να γίνουν εγκαταστάσεις, όπως είναι η τεχνητή χιόνωση σε όλες τις πίστες. Δεν μπορείς να κάνεις εγκαταστάσεις σε ξένα οικόπεδα» μας είπε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου Κώστας Τζελέπης.

«Τώρα που εντάχθηκε στο Κτηματολόγιο, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να δούμε που και σε ποιον ανήκουν διάφορες εκτάσεις. Αυτήν την στιγμή φαίνονται τέσσερις ιδιοκτήτες. Είναι το Δημόσιο με δασική έκταση, είναι ο μικρός και ο μεγάλος Μεράς, είναι το κτήμα Τόσκα και οι ιδιοκτήτες του κτήματος Βολάδα. Επίσης και ένας ακόμα συνεταιρισμός επάνω στο Αρσούμπασι με 51 κατοίκους της κοινότητας Κουμαριάς. Όλα είναι κοινά και αδιαίρετα. Οι κληρονόμοι έχουν πολλαπλασιαστεί και πλέον δεν τους συμφέρει να τα έχουν, ούτε και μπορούν να αξιοποιηθούν. Τι να τα κάνουν 100 μέτρα στο βουνό. Δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση από την απαλλοτρίωση» με τόνισε ο Κώστας Τζελέπης.
 
Μια απόφαση που δεν υλοποιήθηκε

Όμως το ιδιοκτησιακό μπάχαλο δεν αφορά μόνο ιδιώτες και συνεταιρισμούς. Υπάρχει έκταση με κτίσμα που ανήκει στην περιφέρεια και το οποίο αυτήν τη στιγμή και για πολλά χρόνια είναι ημιτελές να αναξιοποίητο. Σχετικά με αυτό ο Κώστας Τζελέπης μας είπε: «Επίσης πρέπει να βρεθεί λύση και με το ημιτελές κτίσμα που υπάρχει και ξεκίνησε για να γίνουν δωμάτια και καταστήματα. Έχει άδεια, αλλά έχει και προβλήματα στατικών. Εκείνο το κτίσμα και γύρω στα 20 στρέμματα έκτασης ανήκουν στην Περιφέρεια. Ενώ υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το 2009, για παραχώρηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο, η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε. Είναι η χρήση στο Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά η ιδιοκτησία είναι της Περιφέρειας. Κάνουμε προσπάθειες να παραχωρηθεί από την Περιφέρεια, έτσι ώστε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα ή να το αξιοποιήσουμε με κάποιους ιδιώτες».    
 

Έλλειψη τεχνητής χιόνωσης

Κατά την πρόσφατη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας για την Χειμερινή Ολυμπιάδα στη Νότια Κορέα, κατά τον χαιρετισμό του στη Βέροια ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Βασίλης Κατσώρας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου για την ιστορικότητα του και για τους πρωταθλητές που αναδείχτηκαν σε αυτό. Όμως στάθηκε στην μικρή διάρκεια χιονιού που υπάρχει λέγοντας χαρακτηριστικά την φράση «να είχε και περισσότερο χιόνι…». Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Γι αυτό και σημαντικό αναπτυξιακό έργο είναι η εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης ώστε να γίνει μεγαλύτερη η διάρκεια της χιονοδρομίας και σε όλες τις πίστες.
«Έχουμε κάνει μελέτη για τεχνητή χιόνωση και την στείλαμε στο Υπουργείο για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε πρώτη φάση ζητούμε να γίνει στην παιδική χαρά, δηλαδή την πίστα αρχαρίων, από την οποία προέρχεται το 70% και πλέον των εσόδων του χιονοδρομικού και σιγά σιγά με τα επιπλέον έσοδα θα επεκταθεί προς τα πάνω, στις υπόλοιπες πίστες. Αυτήν τη στιγμή το νερό που διαθέτουμε φτάνει μόνο για την πίστα των αρχαρίων» μας είπε ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και πρόσθεσε πως «πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που αναφέραμε».
 
Ολοκληρώνεται η συντήρηση και 15 προσλήψεις

Μπορεί ακόμα να μην νοιώσαμε στο πετσί μας το κρύο του χειμώνα και να φαίνεται πως τα χιόνια θα αργήσουν να έρθουν, ωστόσο το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου πρέπει να είναι πανέτοιμο μέχρι 10 Δεκεμβρίου. Για τον λόγο αυτό τις μέρες αυτές γίνονται εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων. «Ήδη γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις των εγκαταστάσεων από τα συνεργεία του ανάδοχου του έργου κ. Νουλίκα. Στις 10 με 15 Δεκεμβρίου πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί βάσει στατιστικών στοιχείων τότε περίπου πέφτουν τα πρώτα χιόνια. Επίσης θα προσληφθούν μέσω ενός προγράμματος του ΟΑΕΔ για ανέργους 55 έως 67 χρονών, 15 άτομα με διάρκεια εργασίας ενός χρόνου. Ίσως να προσλάβουμε και περισσότερους.  Μάλιστα μας δίνει την δυνατότητα να ανανεώσουμε για άλλον έναν χρόνο αυτών που μας κάνουν καλά την δουλειά. Εδώ να διευκρινίσω πως το Χιονοδρομικό Κέντρο έχει πολλές εργασίες και κατά την εκτός εποχής περίοδο, όπως είναι το καλοκαίρι. Θα βοηθήσει πολύ αυτό. Τέλος κάνω γνωστό μέσω της εφημερίδας σας πως με χρήματα από έσοδα που είχαμε από την περσινή χιονοδρομική περίοδο, αγοράσαμε έναν μεταχειρισμένο χιονοστρωτήρα νέας τεχνολογίας και έτσι το Χιονοδρομικό Κέντρο θα διαθέτει πέντε στο σύνολο».

Μειώνονται σημαντικά οι κλίνες

Όσο ελκυστικό και αν γίνει ένας τουριστικός προορισμός, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δομών φιλοξενίας. Σήμερα που γίνεται μια νέα προσπάθεια αναβάθμισης και προσέλκυσης φίλων της χιονοδρομίας και του χειμερινού τουρισμού στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, σοβαρότατο πρόβλημα είναι και η έλλειψη κλινών με ξενώνες και ξενοδοχεία. «Το καταφύγιο είναι ιδιοκτησίας του Συλλόγου Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας, αλλά δεν λειτουργεί. Έχει μια δυναμικότητα 100-120 κρεβάτια και είναι εκτός λειτουργίας με προβλήματα θέρμανσης και ηλεκτροδότησης» μας είπε ο Κώστας Τζελέπης και επισήμανε σχετικά με το πρόβλημα των κλινών και της σίτισης τα εξής:. «Επίσης προβλήματα είχαμε και με το εστιατόριο που έχει ο φορέας μας. Ο προηγούμενος ενοικιαστής όταν έφυγε, το άφησε σε άθλια κατάσταση. Ρημάδι. Τελικά καταφέραμε και βρήκαμε επενδυτή για να το ανακαινίσει και να το εξοπλίσει, έτσι ώστε να το δουλέψει. Πέρσι επειδή πήγε καλά η χρονιά με την προσέλευση επισκεπτών στο χιονοδρομικό και έδειξε ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί μια τέτοια επιχείρηση, μας προέκυψε επενδυτής με ενοικιαστήριο για 15 χρόνια.

Πρόβλημα είναι και η έλλειψη κλινών. Πέρσι είχαμε μεγάλη ζήτηση για κρεβάτια. Αυτό είναι το μεγάλο μείον για το χιονοδρομικό κέντρο. Το χωριό έχει μια δυναμικότητα σε κλίνες περί τις 60-70. Πολύ μικρή. Όπως μαθαίνουμε κάποιοι ξενώνες ίσως να μην λειτουργήσουν φέτος και όπως καταλαβαίνεται η δυναμικότητα σε κλίνες θα γίνει πολύ μικρότερη. Βασιζόμαστε πλέον στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στο Βρωμοπήγαδο και στα ξενοδοχεία της Βέροιας. Βέβαια αυτό είναι ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδο με την μετακίνηση».
 
Χώρισαν τις αρμοδιότητες αποχιόνωσης

Κατά την περίοδο των χιονοπτώσεων τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γίνονται δέκτες παραπόνων για τον μη αποχιονισμό των δρόμων, που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των εκδρομέων προς και από το Σέλι. Κι αυτό γίνονταν λόγω «κακής συνεννόησης» των αρμόδιων φορέων. Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου «σε συνάντηση που κάναμε για τον σκοπό αυτό, ξεκαθαρίσαμε τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας φορέας. Από τη Βέροια και μέχρι την πλατεία του χωριού την ευθύνη αποχιονισμού την έχει η Περιφερειακή Ενότητας Ημαθίας. Ο Δήμος Βέροιας έχει την ευθύνη να καθαρίζει το χωριό και τον δρόμο μέχρι το Χιονοδρομικό και το πάρκινγκ και άλλους χώρους εμείς ως φορέας με δικά μας μηχανήματα».

Πηγή: Εφημερίδα "Βέροια" / 24 ΩΡΕΣ ΗΜΑΘΙΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Share this article

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Το Sportorama.gr

Μέσα απο το Sportorama.gr έχετε πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνεστε καθημερινά με τον πιο έγκυρο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο για όλα τα αθλητικά γεγονότα στον χώρο του Ν. Ημαθίας και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι να μπορέσει όλη η αθλητική κοινωνία να προβάλει τις εκδηλώσεις της, να περάσει τα δικά της μηνύματα, να ενημερώσει τους χρήστες που θα το επισκέπτονται καθώς και να εκφράσει τυχόν παράπονα ή προβλήματα.

Τελευταια Νεα

Τα πιο Δημοφιλη...

Social Media