Γονείς, παιδιά, προπονητές και Ακαδημίες

Κάθε χρόνο, αρχές Σεπτέμβρη όλοι οι γονείς ζουν ένα «Γολγοθά»  μιας και πρέπει να διαμορφώσουν το πρόγραμμα για την νέα περίοδο η οποία συνήθως περιλαμβάνει εκτός των μαθημάτων  (αγγλικά, σχολείο, μουσική κλπ) και την επιλογή του αθλήματος με το οποίο θα ασχοληθούν τα παιδιά τους. 

Η επιλογή αυτή γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν  το παιδί δεν έχει επιλέξει κάποιο άθλημα και καλείται μαζί με τους γονείς , άλλες φορές δημοκρατικά και άλλες επιβλητικά ικανοποιώντας το «εγώ» του γονέα, να αποφασίσει  ποιο άθλημα θα ακολουθήσει.

«Θα πάς ποδόσφαιρο. Εγώ μικρός ήμουν ταλέντο πρέπει και εσύ να ακολουθήσεις τα βήματα μου».

«- Μπαμπά θέλω να πάω Βόλλευ.  – Θα πάς μπάσκετ…τέλος. Είσαι ψηλή/ός και πρέπει να παίξεις  μπάσκετ. Θα τους σκίσεις όλους.»

«-Κοίτα να δεις παιδί μου. Είσαι δυνατός και άθλημα είναι μόνο όταν η μπάλα μπαίνει γκολ. Θα πας χάντμπολ. Τελεία και παύλα» είναι μερικές από τις ατάκες που λέγονται από τους γονείς. 

Πολλές φορές οι γονείς βάζουν στοιχήματα με το ποιο θα είναι τελικά άθλημα θα επιλέξει το παιδί.  Ευτυχώς οι ιστοσελίδες στοιχήματος, δεν το έχουν πάρει είδηση να εντάξουν ένα τέτοιου είδους στοίχημα στις πλατφόρμες τους. Αστειευόμαστε φυσικά, αλλά πολλές φορές προσπαθούμε εμείς οι γονείς να εκβιάσουμε τις αποφάσεις των παιδιών με αποτέλεσμα να γινόμαστε γραφικοί.

Υπάρχουν και οι γονείς βέβαια  που βλέπουν την ενασχόληση του παιδιού τους με κάποιο άθλημα σαν μη απαραίτητο. Όμως  ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να λείψει από την καθημερινότητα του παιδιού σας.  Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Γιατί πρέπει να κάνει το παιδί κάποιο άθλημα, από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει;

Τα τελευταία νούμερα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά με  42 εκατομμύρια παιδιά να καταγράφονται ως υπέρβαρα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η φυσική δραστηριότητα στα παιδιά είναι απαραίτητη αφού θα τους δώσει ενέργεια, θα συμβάλλει στη σωματική τους διάπλαση, την ψυχική τους ισορροπία, την κοινωνικοποίηση, τη διασκέδαση αλλά και την εκτόνωσή τους.  Άρα τα παιδιά ΠΡΕΠΕΙ να αθλούνται.  Από ποια ηλικία όμως ; Το κάθε άθλημα έχει δικές του ηλικιακές κατηγορίες έναρξης. Στη ρυθμική για παράδειγμα ο αγωνιστικός αθλητισμός έρχεται πολύ νωρίτερα ηλικιακά από ότι στον κλασσικό αθλητισμό. Ωστόσο, στις μέρες μας σχεδόν παντού υπάρχουν ακαδημίες που απευθύνονται στα πολύ μικρά παιδιά και στόχο έχουν να τα εισαγάγουν και να τα μυήσουν στο εν λόγω σπορ από μικρή ηλικία μέσω του παιχνιδιού. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν  οι ακαδημίες να στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό το οποίο γνωρίζει τις αναπτυξιακές και συναισθηματικές ανάγκες της κάθε ηλικίας και διαμορφώνει το πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να ευχαριστιούνται, να κοινωνικοποιούνται, να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τη συνεργασία, την υπομονή και την επιμονή, την πειθαρχία και την αλληλοβοήθεια.

Πώς θα καταλάβω τι άθλημα αρέσει στο παιδί μου;

Από την ηλικία των 7-10 ετών τα παιδιά είναι σε θέση να έχουν εξειδικευμένη κίνηση και μπορούν κατ’ επιλογή να ακολουθήσουν κάποιο άθλημα. Οι λόγοι που συνήθως τα παιδιά αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάποιο σπορ είναι: Γιατί οι φίλοι τους κάνουν το ίδιο άθλημα. Γιατί υπάρχει μια πρόσφατη διεθνή επιτυχία στο συγκεκριμένο σπορ. Γιατί έχουν νιώσει επιτυχία και επιβράβευση από κάποιον άλλον όταν έκαναν αυτό το άθλημα π.χ. στο σχολείο ή στην πλατεία. Γιατί για κάποιο δικό τους λόγο, τους αρέσει αυτό το άθλημα
 
Οι λόγοι τώρα που οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο άθλημα είναι:
 
Γιατί υπάρχει μια ακαδημία ή κάποιο γήπεδο πολύ κοντά στο χώρο κατοικίας τους. Γιατί οι ίδιοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το συγκεκριμένο άθλημα και έχουν υπάρξει π.χ. πρωταθλητές ή δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν αυτό που νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είχαν πετύχει. Γιατί έχουν γνώσεις από το συγκεκριμένο άθλημα. Γιατί κρίνουν ότι ο σωματότυπος του παιδιού τους είναι κατάλληλος για αυτό το άθλημα. Γιατί θεωρούν ότι αυτό το σπορ κάτι θα προσφέρει στο παιδί στο παρόν ή στο μέλλον (π.χ. αυτοάμυνα, χρήματα κ.τ.λ.).
 
Αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς για να μπορέσουν να καταλήξουν στο κατάλληλο άθλημα για το παιδί τους είναι ότι οφείλουν να δώσουν ερεθίσματα από διάφορα αθλήματα στα παιδιά. Στο άθλημα εκείνο που το παιδί θα τελειώνει την προπόνηση και θα βγαίνει χαρούμενο και ευτυχισμένο γιατί πέρασε καλά, γέλασε και γυμνάστηκε είναι μάλλον πιο πιθανό να συμμετάσχει τελικά. Σημαντική επίσης είναι η επιθυμία του παιδιού και η αναμονή που έχει περιμένοντας την επόμενη ημέρα να έρθει η ώρα της προπόνησης.

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να αθλείται το παιδί μου;

Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες με παιγνιώδη μορφή σε καθημερινή βάση, 3-5 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να επιλέξουν ένα άθλημα για βελτίωση της αερόβιας κατάστασης τους, ενώ 2-3 φορές την εβδομάδα να κάνουν ασκήσεις, αθλήματα ή δραστηριότητες για ανάπτυξη της νευρομυϊκής συναρμογής, της δύναμης και της ευλυγισίας.  Και αφού γονέας και παιδί καταλήξουν στο κατάλληλο άθλημα έρχεται η στιγμή επιλογής της ακαδημίας. Εκεί τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε ;

Ένα από τα πολύ βασικά σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σε μια ακαδημία είναι σίγουρα το έμψυχο δυναμικό (προπονητές) που υπάρχει.  Στις κρίσιμες αναπτυξιακά και συναισθηματικά ηλικίες οι επιστήμονες παιδαγωγοί είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά. Υπάρχει η άποψη ότι επειδή είναι οι μικροί της ομάδας δεν χρειάζονται κάποιον καταρτισμένο επιστήμονα γιατί δεν θα πάνε να πάρουν το πρωτάθλημα, κάτι που είναι βέβαια εντελώς λανθασμένο. Οι εγκαταστάσεις, η καθαριότητα, η νοοτροπία των ανθρώπων του συλλόγου, η ομαδικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει μια ακαδημία είναι σίγουρα στοιχεία που πρέπει να ελέγχουμε. Ένα γνωστό όνομα συλλόγου δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο χωρίς να αποκλείεται και το αντίθετο λόγω της εμπειρίας που θα έχει.

Και αφού καταλήξουμε και στην κατάλληλη ακαδημία έρχεται η ώρα των προπονήσεων και των φιλικών αγώνων.  Οι γονείς στην εξέδρα κάθονται για να παρακολουθήσουν την προπόνηση ή τον αγώνα. Και τότε όλοι γίνονται προπονητές με παράπονα και γκρίνιες «...γιατί δεν παίζει το παιδί μου βασικός...», «...γιατί τον έβαλες εκεί ενώ η θέση του είναι άλλη...», «...γιατί παίζει λιγότερο και ο άλλος περισσότερο...» και διάφορα άλλα πράγματα, που δημιουργούν προβλήματα στην ακαδημία, στον προπονητή και γενικότερα στο χώρο

Και ξαφνικά αναρωτιέσαι πού πήγε εκείνος ο γονέας που “έβαλε” το παιδί του στον αθλητισμό για να κάνει φίλους και να αποκτήσει νέες δεξιότητες; Πού πήγε εκείνος ο γονέας που στο ξεκίνημα του, του αγόρασε τον καλύτερο εξοπλισμό; Πού πήγε εκείνος ο γονέας που χαιρόταν όταν απλά και μόνο έβλεπε το παιδί του μέσα στον αθλητικό χώρο και που στο “παραπάτημα” του χαμογελούσε από περηφάνια  για την προσπάθεια του;
Οι γονείς πολλές φορές άθελά τους και πάντα με τις καλύτερες προθέσεις, καταλήγουν να σαμποτάρουν την αθλητική εξέλιξη του παιδιού τους καθώς και την προσπάθεια του προπονητή. Αντί λοιπόν να κοουτσάρετε, εξηγείστε βασικά πράγματα στο παιδί, αγκαλιάστε το μετά τον αγώνα και πείτε του ότι είστε περήφανοι. Αυτοπεποίθηση και αθλητικό πνεύμα είναι οι τομείς που πρέπει να προπονεί ο γονιός το παιδί του. Παρακολουθήστε την υγεία του και ενημερώστε τους προπονητές του.
 
Πρέπει να καταλάβετε ότι το παιδί αποτελεί μέλος της ομάδας και ο προπονητής είναι υπεύθυνος για τα πράγματα και κανένας άλλος. Για όποιο παράπονο μπορεί να προκύψει, καλό είναι ο γονιός να μιλά κατ’ ιδίαν με τον προπονητή, χωρίς την παρουσία του παιδιού.
 
Η συνομιλία και η συνεννόηση γονιού με προπονητή είναι απαραίτητη! Μπορεί να αναφερθεί σε οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και όχι μόνο αναφορικά με το ποδόσφαιρο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, που προπονητές έχουν βοηθήσει παιδιά σε σχέση με το σχολείο, σε συνεννόηση με τον γονιό. Δεν πρέπει να θεωρούν ότι ο προπονητής έχει κάτι συγκεκριμένο με το παιδί τους. Είναι λάθος, γιατί ο προπονητής βλέπει όλα τα παιδιά το ίδιο, δεν τα ξεχωρίζει και κρίνει ποια πρέπει να χρησιμοποιήσει, με ποιο τρόπο και πως, ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.

Πρέπει να επικοινωνούν με τους προπονητές και να μαθαίνουν την πρόοδό τους, την συμπεριφορά τους ή όποια άλλα προβλήματα προκύπτουν. Δεν πρέπει οι γονείς να μπαίνουν στο έργο του προπονητή και να κάνουν κριτική στο παιδί, διότι έτσι το επηρεάζουν. Καλό είναι να μεταφέρουν το πρόβλημα στον προπονητή και να παροτρύνουν το παιδί τους να ρωτήσει τον προπονητή του για πιθανές απορίες. Δεν πρέπει οι γονείς να μπαίνουν στη θέση του προπονητή, γιατί έτσι μπερδεύονται τα πράγματα αλλά και το ίδιο το παιδί.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο να υπάρχει υγιής σχέση γονιού και προπονητή, γιατί ο προπονητής των ακαδημιών πρέπει να είναι πρώτα παιδαγωγός και μετά τεχνικός.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι τι άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου, αλλά πώς θα το βοηθήσω και τι θα του παρέχω για να αναπτύξει την προσωπικότητα του έτσι ώστε να μπορέσει συνειδητά να κάνει κάποιο άθλημα για να νιώθει χαρά και ευχαρίστηση και πάνω από όλα ικανοποίηση για το ότι προσπαθεί και τελικά βελτιώνεται έστω και αν δεν καταλήξει να είναι πρωταθλητής.

Ο αθλητισμός μπορεί να αναδείξει τον καλύτερο (και κάποιες φορές τον χειρότερο) εαυτό του παιδιού και του γονέα εξίσου.  Οι αξίες που θα πάρει το παιδί από τον αθλητισμό είναι πολύ πιο σημαντικές από οποιαδήποτε επιβράβευση.  Επιτρέποντας στα παιδιά να αποτύχουν, να μάθουν, να αναπτυχθούν και να διασκεδάσουν θα πάρουν τα εφόδια εκείνα που θα τα κάνουν πραγματικούς νικητές.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Share this article

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.